fbpx

Matera – De la rusinea Italiei la Capitala Culturala Europeana in 2019

Trebuie spus inca de la inceput ca Matera nu se compara cu nimic din ce am vizitat pana acum.

Matera este al doilea cel mai vechi oras, locuit continuu din lume, dupa Petra din Iordania. Orasul e unic, spectaculos si trebuie vazut neaparat daca ajungeti in zona de sud a Italiei.Matera - De la rusinea Italiei la Capitala Culturala Europeana in 2019Elementul central al orasului este Sassi di Matera, vechea asezare a orasului, unde cladirile sale inedite sunt construite in piatra, una peste cealalta, intr-un mix armonios, dupa cum se poate vedea si in pozele surprinse de noi.Practic, ai ajuns intr-un loc care spune povestea multor generatii.

Pentru mult timp, Matera a fost considerata o rusine a Italiei, localnicii de aici traind in saracie, in aceste case din stanca, in acelasi loc cu animalele lor, la limita subzistentei.Merita sa vizitati una dintre vechile case (Casa Grotta) pentru a intelege in ce conditii traiau localnicii. Pretul unui bilet este de 3 euro.

Cum ajungi in Matera?

Din Bari Centrale, iei trenul operat de Ferrovio Appulo Lucane (firma privata de transport feroviar), iar un bilet dus costa 5 euro. Casa de bilete si linia de tren se afla in dreapta cum stai in fata Garii Centrale din Bari.
In Matera cobori la statia Matera Centrale.
Atentie, trenul nu circula duminica, insa poti ajunge in Matera cu autobuzul, pus la dispozitie de aceeasi companie feroviara. Bilet de autobuz poti cumpara cu o zi inainte de la casa lor de bilete. Duminica nu e deschisa.
Exista numeroase locuri de cazare in zona, unele chiar in vechile locuinte, reabilitate, de tip B&B.
In 2019, Matera va fi capitala culturala europeana, impreuna cu Plovdiv din Bulgaria.
Astfel, e demn de vizitat si admirat acest oras care a avut ascensiune extraordinara.

Sa ne auzim cu bine!

Alte articole care te-ar putea interesa:

City Break Bari – Regiunea Puglia, Italia

Alberobello, Polignano a Mare si Ostuni

Cinque Terre, Portovenere & Lerici – Italia, 3 zile



Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *