Viena ofera multe atractii turistilor, insa o parte dintre ele nu ar trebui sa lipseasca din lista voastra.
1.Cafe Central Wien
Avand o istorie de mai mult de 140 de ani, cafeneaua centrala din Viena reprezinta un punct de reper pentru vizitatori. Se spune ca prin aceasta cafenea au trecut personalitati precum Freud sau Trotsky.
Inca de la intrare esti intampinat de un aer elegant, plin de stil, iar aranjamentul salii te va uimi.
Meniul cuprinde o selectie variata de cafea si deserturi, dar si alte preparate traditionale vieneze.
O lista cu preturi gasiti aici.
Locatie:
Cafeneaua este deschisa:
- Luni- Sambata 7:30 am – 10 pm;
- Duminica si in zilele de sarbatoare 10 am – 10 pm
E bine de stiut ca zilnic, in intervalul 5 pm – 10 pm, exista un spectacol de pian.
2. Restaurant Figlmuller
Dupa ce ti-ai inceput ziua cu o cafea buna la Cafe Central, atunci merita sa iei un pranz delicios la restaurantul Figlmuller. Acest loc a fost initial o crama, pozitionata strategic langa Stephansplatz si a reprezentat inca de atunci un loc bun de socializare si de incercat vinuri si bucate gustoase. Se afla acum la a 4-a generatie Figlmuller si continua sa creeze delicatese vieneze.
Cel mai bine este sa vii aici exact la deschidere la 11:30 am, pentru ca dupa se va aglomera. Asa am facut noi, iar cand am iesit din restaurant la 1 pm, erau foarte multe persoane care asteptau la coada.
Aici gasesti cel mai gustos si urias snitel vienez. Iti recomandam sa-l incerci, dar daca sunteti doua persoane, luati doar o portie pentru ca este mult prea mare. Noi ne-am luat doua portii si nu am putut manca tot. 🙂
Au 2 locatii: Wollzeile (cea originala denumita si casa snitelului) si Bäckerstraße situata la 2 minute distanta.
3. Domul Sf. Stefan
Chiar in apropiere de restaurantul Figlmuller, in Stephansplatz, se afla Domul Sf. Stefan. Metroul cu statia Stephansplatz se afla in apropiere, in caz ca vii din alte zone ale Vienei.
Aceasta este cea mai veche catedrala din Viena, avand o istorie de peste 800 de ani, cu elemente de stil gotic si romanic. Are o inaltime de 107.2 metri, iar cel mai inalt punct este turnul sudic.
La turnul sudic trebuie sa ai conditie fizica pentru ca trebuie sa urci 343 de trepte.
Pretul unui bilet la turnul sudic costa 3.5 euro pentru adulti.
Cei care nu vor sa depuna efort, pot folosi liftul pentru a urca in turnul nordic, unde vor fi la o inaltime mai joasa, insa vor putea vedea clopotul Pummerin, unul dintre cele mai mari clopote din lume, cantarind 21 de tone si avand 3 metri inaltime.
4. Casa Hundertwasser
O atractie colorata a Vienei care nu ar trebui sa lipseasca din lista ta este Casa Hundertwasser creata de Friedensreich Hundertwasser (numele sau in realitate fiind Friedrich Stowasser). Ce e fascinant la aceasta cladire este modul in care natura se intrepatrunde cu fatadele cladirii, in unele locuri copacii sau tufele iesind din geamuri sau balcoane. E o oaza de culoare si prospetime chiar in mijlocul orasului.
Chiar langa cladire poti gasi ‘Hundertwasser Village’, un mic mall cu magazine de suveniruri si cateva locuri unde poti manca.
La cateva minute distanta poti gasi si Casa Artelor Hudertwasser cu o fatada la fel de colorata si neobisnuita la fel ca si casa Hundertwasser.
5. Prater
La 15-20 de minute de mers pe jos de la casa Hundertwasser, veti gasi un parc emblematic al Vienei, parcul Prater, renumit mai ales datorita Rotii Uriase din centrul sau construita in 1897.
Inainte de 1766, parcul Prater era un loc destinat numai aristocratilor, insa aceasta a fost donata cetatenilor Vienei de Josef al II-lea pentru a fi utilizat ca loc de relaxare.
Roata Uriasa din Praterul Vienez are o inaltime de 65 de metri si ofera o panorama superba a Vienei, dar si a Dunarii aflata in apropiere.
Pret: 10 euro pentru adulti, 4,5 euro pentru copii (<13 ani)
Pe langa roata din Prater, nu ar trebui ratat nici restarantul Rollercoaster situat in apropiere, unde mancarea, dar si bautura ajung intr-un mod inedit la masa ta. Acestea vin pe un rollercoaster.
Locatie:
6. Biblioteca Nationala a Austriei
Veche din secolul 14, Biblioteca Nationala reprezinta un loc de neratat in cazul in care ajungeti in Viena. Inca de la intrare veti simti ca ati intrat intr-o alta lume, unde cartile si arhitectura interioara par ca se imbina intr-un mod extraordinar. Pozele vorbesc de la sine.
Aceasta este partea a palatului Hofburg, care mai gazduieste si alte atractii interesante precum: Scoala Spaniola de Calarie, Biroul Presendintelui Austriei, dar si amenajari imperiale dar si muzee.
Pretul pentru intrarea in biblioteca este 7 euro de persoana.
Este deschisa publicului de marti pana duminica, in intervalul 10 am – 6 pm, iar joi in intervalul 10 am – 9 pm.
7. Palatele Belvedere (Superior si Inferior)
Belvedere este format din doua cladiri: Belvedere Superior si Belvedere Inferior create in stil baroc la inceputul secolului 18 si a reprezentat resedinta de vara a printului Eugene de Savoy. Acest loc se afla in patrimoniu Unesco.
Cele doua palate gazduiesc muzee, cel inferior Muzeul National de Arta Baroca, iar cel superior Galeria Nationala de Arta. Numeroase opere de arta semnate de artisti renumiti se gasesc aici, de la Claude Monet, Paul Gauguin si pana la Vincent van Gogh.
Un bilet de intrare la Belvedere Superior costa 15 euro, iar un bilet combinat pentru cel Superior si cel Inferior costa 22 de euro. Mai multe detalii gasesti aici.
Probabil aici vei gasi cel mai fain loc pentru poze, mai exact in fata cladirii Belvedere Superior, unde este si un mic lac. Noi am prins o zi cu ninsoare, iar pozele au iesit ca in basme.
Locatie:
8. Palatul Schonbrunn
Reprezinta unul dintre locurile importante ale Vienei, un must-see in momentul in care ajungi in capitala Austriei, fosta resedinta de vara a familiei imperiale.
Palatul este aproape de metrou, fie de la statia Hietzing, fie de la Meidling Hauptstraße.
Cu siguranta, o vizita in palat, te poate purta prin timp, catre perioadele imperiale datorita arhitecturii si stilului aparte al palatului. Din anul 1996, castelul si locurile inconjuratoare fac parte din partrimoniul Unesco.
Detalii despre preturile biletelor gasiti aici.
Pe noi ne-a impresionat curtea din spatele palatului Schonbrunn cu alei serpuite care urca dealul catre Gloriette, o cladirea veche din 1775 care aminteste de antichitate. Aici poti savura o cafea, un desert si admira privelistea din zona Schonbrunn.
In apropiere se regaseste si gradina zoologica din Schonbrunn. A fost aleasa de 5 ori cea mai buna gradina zoologica din Europa, deci merita o vizita daca ajungeti pe aici.
Pretul unui bilet pentru un adult este de 20 de euro, iar pentru un copil 10 euro. Informatii legate de bilete poti descoperi aici.
Locatie:
9. MuseumQuartier
Pozitionat in apropierea centrului vechi, aici se regasesc o serie de muzee, restaurante, cafenele, chiar in locul fostelor grajduri imperiale, pe o suprafata de 60000 de m2.
Pe timpul verii reprezinta un loc preferat de localnici pentru intalniri si socializare.
O serie de muzee renumite de aici sunt Muzeul Leopold sau MUMOK (Muzeul de arta moderna)
10. Primaria Rathaus si Burgtheater
Langa primarie se va gasi pe timpul sarbatorilor cel mai fain targ de Craciun din Viena, iar in afara sezonului de iarna se regaseste un parc in care te poti relaxa.
Primaria Rathaus a fost finalizata in 1873, are 152 de metri lungime si cuprinde 1575 de camere gazduind birourile primarului orasului Viena, dar si ale altor departamente municipale.
In apropierea parcului Rathaus, se regaseste si Burgtheater, un loc reprezentativ pentru Viena, care se remarca prin arhitectura sa impresionanta
Un bilet pentru a vizita teatrul costa 7 euro.
Locatie:
Acestea sunt locurile care ne-au impresionat cel mai mult. Daca stii si alte locuri faine, care nu ar trebui ratate in Viena, scrie-ne in comentarii.
Sa ne auzim cu bine!